Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (2024)

Dossier Olympische Spelen

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (1)

De tombes van koning Henri II en Catherina de Medici in de kathedraal van Saint-Denis. Lonely Planet Imageslpi@lonelyplanet.com.auphone: 61 3 8379 8181

Saint-Denis staat in het centrum van de belangstelling met de olympische teamfinales in het artistiek zwemmen in het Aquatics Center én met de vele atletiekwedstrijden in het Stade de France. Dat neemt niet weg dat de voorstad van Parijs vaak het nieuws haalt met geweld, rellen en (kans)armoede. Toch is een bezoekje de moeite waard, zegt correspondent Jolien De Bouw. Zij stipt 3 trekpleisters aan.

Radio 1, Jonas Gilliams

Saint-Denis zal bij velen niet noodzakelijk bekend staan als een kalme en veilige buurt. Begin dit jaar nog bezweken er twee jongeren aan de gevolgen van extreem geweld.Vorig jaar braken er dan weer rellen uit nadat een jonge tiener door een politieagent werd doodgeschoten.

Alleen maar kommer en kwel dan? Toch niet. Jolien De Bouw, een freelancejournaliste die in Parijs woont, ziet hoe de buurten in en rondom Saint-Denis de laatste jaren steeds meer 'gegentrificeerd' of opgewaardeerd worden. Het Aquatics Center, bijvoorbeeld, is 1 van de enige 2 sportcomplexen die na de Olympische Spelen niet opnieuw afgebroken zullen worden, maar voor het publiek worden opengesteld.

Daarnaast zijn de voorsteden op cultureel gebied sterk veranderd. Veel Parijzenaars die vinden dat de hoofdstad te duur geworden is, trekken weg richting de buitenwijken om ruimer en goedkoper te gaan leven. In hun zog openden op tal van plaatsen nieuwe restaurants en cafeetjes, vaak met 'een hoek af', in tegenstelling tot veel etablissem*nten die je in het centrum van Parijs terugvindt.

Op die manier ontstaan voor toeristen veel meer mogelijkheden. Boottochten, boerderijdieren en een heilig verhaal: dit zijn de drie tips van Jolien De Bouw voor wie in Saint-Denis de Parijse klassiekers wil ontlopen.

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (2)

Een blik op het Stade de France.

Boottocht langs het kanaal

Wie Saint-Denis wil bezoeken vanuit Parijs, kan in plaats van de metro te nemen ook een ticketje kopen voor de riviercruise. Die vertrekt in het noorden van de hoofdstad en vaart door het kanaal van Saint-Denis langs het Stade de France, de thuisbasis van de nationale voetbal- en rugbyploeg.

Het stadion doet met zijn 81.000 zitjes ook dienst als muziekarena. Tal van grote namen (Rolling Stones, U2) passeerden hier in het verleden al de revue. Tijdens de Olympische Spelen doet het complex dienst als uitvalsbasis voor de atletiekwedstrijden.

Het Stade de France is bovendien via een voetbrug met het Aquatics Center verbonden.

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (3)

Het "Centre Aquatique" is via een voetbrug met het Stade de France verbonden. Foto: Getty Images

De kathedraal en de legende van de heilige Dionysius

Ook aan een stukje christelijke geschiedenis ontsnap je niet in Saint-Denis. De stad dankt haar naam aan de heilige Dionysius, die rond het jaar 250 door de Romeinse autoriteiten werd onthoofd in de buurt van de plaats waar nu Montmartre ligt.

Volgens de legende zou hij zijn eigen afgehakte hoofd hebben opgeraapt om het vervolgens in de fontein te wassen. Dan zou hij, nog steeds met zijn eigen hoofd onder de arm, noordwaarts zijn gewandeld en uiteindelijk doodgevallen zijn in Saint-Denis.

Zijn begraafplaats werd een bedevaartsoord en zo ontstond de stad Saint-Denis. Daar vind je een kathedraal waar tal van Franse vorsten en vorstinnen begraven liggen (Louis XIV, Marie-Antoinette etc.). Minstens even mooi als de Sacré-Coeur of de Notre-Dame, maar veel minder druk.

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (4)

In de basiliek van Saint-Denis liggen tal van voormalige vorsten begraven. Foto: Getty Images

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (5)

De tombes van Louis XVI en Marie-Antoinette. yann guichaoua

De stadsboerderij van Saint-Denis

En dan nog eentje voor de natuurliefhebbers: de stadsboerderij. Vroeger was Saint-Denis een van de grootste tuinbouwgebieden van Frankrijk. Er werden voornamelijk groenten geteeld voor de inwoners van Parijs. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren er nog een stuk of 60 boerderijen in de voorstad.

Tegenwoordig staan overal appartementsblokken, maar toch is er nog een stukje groen bewaard gebleven: tussen het vele beton staat een stadsboerderij van maar liefst 4 hectare groot. Je kan er naar dieren kijken, maar ook brood bakken en aan andere workshops deelnemen.

Goed eten is voor de inwoners van de wijk een 'politieke daad'. Te midden van de wijk, die veel kansarmoede kent, proberen zij de apostelen van goed eten te zijn. En zo is er in Saint-Denis voor ieder wat wils.

Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (6)

Op de stadsboerderij van Saint-Denis kan je dieren spotten en aan workshops deelnemen. Foto: Getty Images

Beluister: De reportage van Radio 1 over La Courneuve, een andere voorstad die in het departement Seine-Saint-Denis ligt.

Olympische vlam is onderweg naar Parijs: "Het is een feestdag"

Meest gelezen

  1. Frankrijk Twee gevechtsvliegtuigen neergestort in Frankrijk: 1 piloot teruggevonden, nog 2 vermisten 14:47
  2. Oorlog Rusland-Oekraïne Oekraïens offensief in Rusland duurt voort: ruim 100 Oekraïense drones neergeschoten boven Rusland,noodtoestand in B... 15:46
  3. Olympische Spelen J.K. Rowling en Elon Musk genoemd in klacht die veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif indiende wegens cyberp... 12:21
  4. Amerika kiest De steun van Elon Musk aan Trump: een risicovolle zet voor Tesla? 15:40
  5. Gent Jonge man in coma nadat hij bijna was verdronken in De Blaarmeersen in Gent: "Buiten de uren en in verboden zone" Update 16:26
  6. Muziek Werd nieuwe videoclip Katy Perry opgenomen in beschermd natuurgebied? Spaanse overheid opent onderzoek 15:04
  7. Justitie Rijverbod opgelegd in 2021, maar straf is nooit officieel overgemaakt aan dronken bestuurder die jong gezin doodreed ... 09:45
  8. Binnenland Felle onweersbuien zijn achter de rug, op verschillende plekken in het land wateroverlast Update 09:59
Meer dan rellen en geweld: 3 redenen waarom een bezoek aan Saint-Denis de moeite waard is (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6085

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.